Zloženka s peso

zloženka pesa

 

Priznam, da sem prvič jedla pečeno peso in priznam, da je resnično odlična! Glede pese sem imela kar neke predsodke, vloženo poznam, drugačna "pa sigurno ne more biti dobra". Pa kako sem se motila.

 

Dostikrat tudi v življenju delamo zaključke brez osnove in brez, da bi zadevo sploh POIZKUSILI. Jaz sedaj poizkušam vse, kar mi pride naproti. Kaj se mi lahko zgodi? V najslabšem primeru hrano izpljunem. Hm, dobra prispodoba, pa ne samo za hrano.

 

Torej preizkusite recept, če vas je zamikal (kakor oso na krožniku), potrebujete:

 

  • gomolje rdeče pese
  • 150 ml polente
  • 450 ml vode
  • (rastlinsko) maslo
  • semena: sončnična, bučna, sezam
  • jabolko
  • arašidovo maslo ali maslo iz katerih drugih oreškov
  • rižev napitek ali mleko
  • limonin sok
  • sol, poper
  • začimbe

 

Rdečo peso skuhamo v osoljeni vodi. V vmesnem času skuhamo polento, ki ji dodamo žlico masla. Namažemo jo na peki papir, približno pol cm debelo in ohladimo.

 

Semena popražimo na suho v ponvi in stresemo v skodelico.

 

Jabolko narežemo na tanke rezine in odstranimo koščice.

 

Arašidovo maslo zmešamo z malo riževega napitka, da dobimo bolj gladko teksturo, začinimo z limoninim sokom in poprom.

 

Ko je pesa kuhana, jo olupimo in narežemo na pol cm tanke rezine. Prav tako iz ohlajene polente z modelčkom izrežemo kroge.

 

V ponvi polento popečemo na obeh straneh, enako naredimo še s peso.

 

Na krožnik začnemo v plasteh zalagati rezine polente, jabolka in pese. Potresemo s semeni in prelijemo s pripravljeno omako (ki jo lahko tudi segrejemo). Lahko okrasimo še s svežimi začimbami.