Vlaganje sadja malo drugače

vlaganje sadja: hruške

 

 

Ko sem prvič prebrala recept za vlaganje hrušk v jabolčni kis, nisem bila ravno prepričana, vendar me je mikalo, da bi poizkusila. Kaj pa se lahko zgodi? V najslabšem primeru gredo na kompost, tam pa se preobrazijo nazaj v rodovitno zemljo. Torej ni škode -  čas, ki ga bom vložila, pa je učna lekcija.

 

Potrebujemo:

 

- 1 kg hrušk, ki jih narežemo na koščke

 

- 350 g trsnega sladkorja

 

- 170 ml jabolčnega kisa

 

- limonina lupinica

 

- sesekljan ingver

 

- strti kardamomovi stroki  (lahko tudi prah)

 

Vse sestavine, razen hrušk, damo v posodo in mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Ko je sladkor raztopljen, naj sirup vre še približno 5 minut. Na koncu v sirup dodamo narezane hruške in pokuhamo še nekaj minut. Hruške poberemo ven in jih naložimo v dobro oprane in vroče kozarce. Sirup še malo prevremo, da izpari 1/3 tekočine. Hruške prelijemo s preostalim sirupom in zapremo z nekovinskimi pokrovčki. 

 

Jaz sem izbrala steklene kozarce z gumico, saj bi kovinski pokrovčki lahko začeli rjaveti zaradi jabolčnega kisa. Hruške pustimo vsaj 14 dni, da se dobro prepojijo, šele nato jih poskusimo. Okus vas bo presenetil.