Sacher torta

      

Všeč so mi čokoladne torte, sploh tiste s temno čokolado. A, da bi doma poskusila narediti sacher torto? 

 

Sigurno je zahtevna, vprašanje, če mi bo sploh uspela,... in podobne misli so mi švigale v glavi, pa še recepta nisem imela. Pred kratkim sem zasledila oddajo Velika angleška pekarija in tam so pekli ... sacher torto. Takoj sem dobila navdih in sem se lotila. Zapisala sem si njihov recept, ki sem mu dala moj pridih: eterično olje pomaranče. Pri uporabi eteričnih olj v kulinariki bodite pozorni, da imate eterična olja prehranske kvalitete in da jih vedno nakapate v maščobe, saj v vodi niso topna. 

 

Recept se vam mogoče zdi dolg, vendar recept ni zahteven. Daljši zapis s fotografijami vmesnih postopkov sem naredila zato, da vam bo takoj razumljivo.

 

 

Sestavine za testo

 

  • 4 jajca (iz ekološke pridelave)

 

  • 120 g masla (jaz sem uporabila rastlinsko maslo)

 

  • 80 g mletega sladkorja

 

  • 120 g temne čokolade (vsaj 50%)

 

  • 44 g bele pirine moke

 

  • 60 g mletih mandljev

 

 

 

OBLIV

 

  • marelična marmelada (3 žlice)

 

  • 160 ml sladke smetane

 

  • 120 g temne čokolade

 

  • po želji: 5 kapljic eteričnega olja pomaranče

 

 

 

1. Potrebujemo pekač, premera 18 cm (super je, če imate obroč, ki je nastavljiv). Obroč namastimo in za dno uporabimo peki papir. Jaz sem ga povezala skupaj z vrvico. Običajen pekač le dobro namastite.

 

sacher torta recept

 

 

2. Jajca damo na sobno temperaturo vsaj za pol ure, da niso hladna.

 

 

3. Čokolado stopimo na vodni kopeli - pazimo da je ne segrejemo preveč.

 

recepti za torte sacher

 

 

4. Maslo stepamo z metlicami in počasi dodajamo sladkor. Mešamo dokler ne dobimo lahke penaste strukture.

 

 

recepti za torte sacher

 

 

5. Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake dodamo mešanici masla in sladkorja. Počasi dodajamo stopljeno, a ohlajeno čokolado.

 

 

recepti za torte sacher

 

 

6. Nazadnje vmešamo še moko in mlete mandlje.

 

 

7. Posebej stepemo beljake in jih postopa dodajamo v testo.

 

recepti za torte sacher

 

 

8. Testo poravnamo in damo v ogreto pečico. Pečemo približno pol ure pri 180 stopinjah celzija.

 

 

recepti za torte sacher

 

 

9. Torto prerežemo in namažemo s toplo marelično marmelado (če je pregosta, jo zmešamo z malo vode). Nazadnje jo premažemo tudi po celotni površini od zunaj.

 

recepti za torte sacher

 

10. Pripravimo obliv: segrejemo sladko smetano, odstavimo in vanjo vmešamo čokolado. Mešamo, da se raztopi in nato malo ohladimo. Prelijemo čez torto. Ko je ohlajena, nanjo napišemo napis z mlečno čokolado.

 

recepti za torte sacher

 

 

Če se vam cedijo sline, je čas, da si zavežete predpasnik in akcija. Ko boste res navdušeni, vam bo zagotovo uspelo.