Torta z bezgom

torta bezeg recepti

 

 

Se vam zdi priprava torte zahtevna in res nimate popoldan po službi še časa, da bi eksperimentirali v kuhinji?

 

Za tiste, ki obožujete vonj in okus bezga, sem kreirala čisto nov recept, ki je res enostaven za pripravo, povrhu vsega pa božansko okusen.

 

 

 

SESTAVINE za biskvit:

 

  • 4 jajca iz ekološke reje (še bolje domače)

 

  • 150 g nerafiniranega sladkorja

 

  • 200 g moke (za sladice jaz običajno uporabljam belo pirino moko)

 

  • 8 g pecilnega iz vinskega kamna

 

  • 80 ml olivnega olja

 

  • 80 ml vode

 

 

 

 

 

SESTAVINE za bezgovo kremo:

 

  • 300 ml sladke smetane

 

  • 100 ml sladkega vina (npr. sladki muškat)

 

  • prava vanilijeva zrnca

 

  • 50 g nerafiniranega sladkorja

 

  • slaba čajna žlička agar agarja (namesto želatine)

 

  • bezgovi cvetovi

 

  • češnje za okras

 

 

 

 

 

Priprava biskvita

 

1. Najprej nastavite pečico na 180 stopinj C in namažite pekač za torto (premera 28 cm).

 

 

2. Rumenjake ločite od beljakov. 

 

 

3. Stepajte rumenjake s sladkorjem, da narastejo. Nato dodajte olje in vodo.

 

 

4. Moko pomešajte s pecilnim (še bolje bo, če moko presejete).

 

 

5. Stepite beljake v čvrst sneg v ločeni posodi.

 

 

6. Moko počasi dodajajte v mešanico rumenjakov, sladkorja, vode in olja.

 

 

7. Ročno vmešajte sneg in beljakov ter z mešanico nadevajte pekač.

 

 

8. Pecite približno pol ure. Preverite z zobotrebcem, če je biskvit pečen.

 

 

 

 

 

Priprava kreme

 

1. V posodo zlijte sladko smetano in vino ter dodajte bezgove cvetove (naj bodo prekriti s tekočino).

 

 

2. Agar agar zmešajte s hladno vodo in dodajte v posodo s smetano.

 

 

3. Dodajte še sladkor in vanilijo ter zavrite. Kuhajte še 5 min in pustite cvetove kar v kremi. Krema se bo strdila šele, ko bo ohlajena. Kremo precedite, preden se popolnoma ohladi.

 

 

4. Ko bo biskvit ohlajen, čezenj prelijte kremo ter okrasite s češnjami (jaz sem uporabila vložene, seveda pa lahko tudi sveže). Postavite v hladilnik, da se krema strdi.

 

 

Pa opustite slabo vest  in uživajte v sladici. Endorfinčki, ki se bodo ob tem sproščali, bodo poskrbeli, da bo prebava optimalna in ne boste imeli težkega občutka, da ste se pregrešili :).

 

 

 

torta bezeg recept