Rustikalna čokoladna rulada brez moke

čokolada rulada recepti

 

SESTAVINE

 

  • 145 g temne čokolade (vsaj 50%)

 

  • 5 jajc (iz ekološke pridelave)

 

  • 145 g mletega sladkorja

 

  • 1 zvrhano žlico čistega kakava

 

  • 250 ml sladke smetane

 

 

1. Potrebujemo pravokoten pekač, približne mere 29 x 20. Na pekač položimo peki papir. Prižgemo pečico in jo segrejemo na 180 stopinj Celzija.

 

2. Jajca damo vsaj za pol ure na sobno temperaturo, da ne delamo s hladnimi.

 

3. Na vodni kopeli stopimo temno čokolado, vendar pazimo, da je ne segrejemo preveč.

 

3. Ločimo beljake od rumenjakov. 

 

4. Stepamo rumenjake, ki jim postopoma dodajamo sladkor. Jaz običajno ne kupujem mletega sladkorja, ampak ga sama zmeljem. Za to sladico sem uporabila prečiščeni trsni sladkor, da sem dobila bel sladkor za posip.

 

5. Ko se čokolada že malo ohladi, jo počasi dodajamo rumenjakom in sladkorju.

 

6. V mešanico dodamo kakav, ki ga prej presejemo, da nam v testu ne nastanejo grudice.

 

7. Posebej stepemo beljake in jih po delih dodajamo v mešanico.

 

8. Razporedimo v pekač in pečemo približno 20 minut.

 

9. Pecivo ohladimo. Vzamemo drug list peki papirja in ga potresemo z mletim sladkorjem. Iz pekača prevrnemo pecivo na peki papir, posut s sladkorjem.

 

10. Stepemo sladko smetano (ki ji lahko dodamo kapljico eteričnega olja pomaranče) in jo namažemo po pecivu.

 

11. Pri zvijanju rulade obstaja trik: na krajši stranici peciva zarežemo centimeter od roba in ta trak prepognemo na preostalo pecivo, nato trdno zavijamo do konca.