Zvezdna pita

pita z jabolki in hruškami

 

Krhko testo:

 

  • 340 g sveže mlete moke (pira)

 

  • 170 g (rastlinskega) masla

 

  • 60 g trsnega sladkorja

 

  • 5 žlic hladne vode

 

  • sol, mešanica začimb: cimet, ingver, kardamom, klinčki, piment

 

 

Nadev:

 

  • jabolka in hruške

 

  • trsni sladkor

 

  • pomarančne lupinica, cimet, kardamom

 

 

Zamesimo testo iz hladnih sestavin. Dobro zgnetemo in damo počivat v hladilnik. Medtem olupimo jabolka, jih naribamo, hruške pa narežemo na krhlje.

 

Pekač dobro namastimo in po njem z rokami razporedimo testo, ki ga prešpikamo z vilicami. Del testa prihranimo, iz njega bomo oblikovali zvezdice ali katere druge oblike. Na testo naložimo jabolka in hruške, ki jih posipamo s sladkorjem in začimbami, lahko naribamo še malo pomarančne lupinice (izberemo iz ekološke pridelave, običajne imajo ravno v lupinah največ ostankov pesticidov). Preostanek testa razvaljamo in z modelčkom izrežemo zvezdice, ki jih položimo na sadje.

 

Damo peči v ogreto pečico na cca 180 stopinj C za dobre pol ure.

 

 

pita z jabolki in hruškami