Enostavna orehova potica

orehova potica (veganska)

 

 

 

Ali vas je že kdaj zagrabila nenadna želja po sladkem?

 

 

Verjetno je, vsaj mene občasno res zagrabi in iščem po shrambi, če je kakšna čokolada s pomarančo na zalogi.

 

In kdaj se to zgodi?

 

Takrat, ko intenzivno delam in si ne vzamem časa zase (in je čokolada bližnjica do tega, da se pocrkljam).

In mi je to signal, aha, čas je za pavzo. In si rečem, kaj boš naredila danes zase?

 

Ne rabite se pregrešiti, ampak si takrat, ko vas ta želja napade, vzemite čas, da res okusite sladko in uživate zraven. Brez slabe vesti, kajti če boste res uživali v sladici in okusih, bodo vaši možgani dobili signal od hormona sitosti (in vi boste naravno uravnali željo po sladkem).

 

Kar pa ne pomeni, da boste sladice izločili iz vaše prehrane. Spomnite se na to naslednjič in se sprostite zraven:

 

sproščeno telo - sproščen um - sproščena prebava - dobro počutje

 

 

  

Za vas sem pripravila recept, ki vam bo zagotovo uspel. Sestavine lahko poljubno prilagajate (kar pride prav v primeru alergij).

 

 

 

Testo:

 

 

* 1 dcl rastlinskega napitka (ali mleka),

 

 

* 1 vrečka suhega kvasa,

 

 

* 250 g pirine moke (moko lahko zamenjamo),

 

 

* 1/2 žličke soli,

 

 

* bio limonina lupinica,

 

 

* 40 g kokosovega sladkorja (oz. tistega, ki imate doma),

 

 

* 1/2 dcl rastlinske smetane (npr. sojine oz. običajne sladke smetane),

 

 

* 1/2 dcl olivnega olja (poljubno olje, lahko npr. sončnično).

 

 

 

Nadev:

 

* 400 g orehov (po možnosti namočenih in posušenih),

 

 

* 2 dcl rastlinskega napitka (ali mleka),

 

 

* 1 dcl rastlinske smetane (npr. sojine oz. običajne sladke smetane),

 

 

* 2 žlici rožičeve moke (ali kakava),

 

 

* 2 žlici slivove marmelade (izberete svojo najljubšo),

 

 

* 100 g kokosovega sladkorja (oz. tistega, ki imate doma).

 

 

 

1. Kvas stresete v 1 dcl toplega napitka oz. mleka in ga pustite vzhajati.

 

 

2. Za nadev zavrete 1 dcl smetane in 2 dcl napitka oz. mleka ter prelijete mlete orehe. Dodajte še preostale sestavine za nadev.

 

 

3. Moko presejte in ji dodajte vse suhe sestavine. V sredini naredite jamico ter dodajte vzhajan kvas in ostale mokre sestavine. Dobro pregnetite in ločite v 3 hlebčke. Tanko razvaljajte ter namažite z nadevom. Dajte v namaščene podolgovate pekače ter potičke navlažite z mokro roko.

 

 

4. Potičke dajte v pečico, segreto na 50 stopinj ter pustite 1/2 ure, nato zvišajte temperaturo na 200 stopinj ter pecite 20 minut. Potem zmanjšajte na 180 stopinj in pecite 10 minut, nazadnje pa še 10 min pri 150 stopinjah.

 

 

5. Ohladite potičke in jih postrezite na lepem krožniku (zakaj pa ne, bolj boste uživali).