Najboljši pica in pita iz krušne peči

krušna peč pita in pica   krušna peč pita in pica

 

 

Poznate jajček oz. žar in krušno peč v enem?

 

 

Najprej nisem bila najbolj navdušena nad "še enim žarom" pri hiši, ko pa sem ugotovila, da v njem lahko pečem sladice, pice, kruh, kuham enolončnice in še več, sem postala navdušena tudi jaz.

 

Naj bralkam povem, da ga tudi sama zakurim, čeprav se nimam za žar mojstra. Potrebujem le kvalitetno oglje in vžigalne kocke, ki so primerne za žar (torej ne smrdijo). Temperatura se v jajčku povzne tudi do 450 stopinj C, kar je podobno kot v krušni peči. Mi je doma nimamo, so nam pa všeč pice iz krušne peči. V električni pečici mi nikakor ni uspelo doseči tistega dobrega okusa, sedaj pa si "tapravo" pico končno lahko pripravim doma. Ideja se odlično obnese, kadar imate goste - naredite mini pice in jih ponudite za predjed. Pica dobi hrustljavo skorjico zaradi okroglega kamna, ta temperaturo enakomerno razporedi in hkrati absorbira odvečno vlago iz testa.

 

Sedaj pa zvenim že kot "top shop" prodajalec, ane?  Dejstvo je, da mi je ta način res všeč, ker ima hrana odličen okus in gotovo boljšo energijo kot tista, pripravljena s pomočjo elektrike. Že otrok opazi razliko med pico iz krušne ali električne peči.

 

Nisem še preizkusila dimljenja, to mi je vsekakor še izziv. Če je kdo to že počel, se priporočam za praktične nasvete. 

 


Zaupam pa vam še moja dva super recepta: za pito in pico.

 

 

 

JABOLČNA PITA

 

Krhko testo:

 

  • 300 g sveže mlete moke (pira)

 

  • 150 g (rastlinskega) masla

 

  • 50 g trsnega sladkorja

 

  • 5 žlic hladne vode

 

  • sol, mešanica začimb: cimet, ingver, kardamom, klinčki

 

 

Nadev:

 

  • jabolka

 

  • trsni sladkor

 

  • limonina lupinica, cimet, kardamom

 

 

Zamesite testo iz hladnih sestavin. Dobro zgnetite in dajte počivati v hladilnik. Medtem olupite jabolka in jih narežite na krhlje (lahko jih tudi naribate).

 

Pekač dobro namastite in po njem z rokami razporedite testo, ki ga prešpikate z vilicami. Na testo naložite jabolka, ki jih posipajte s sladkorjem in začimbami, lahko naribate še malo limonine lupinice.

 

Dajte peči v ogreto pečico (ali krušno peč na koleščkih) na cca 180 stopinj C za dobre pol ure.

 

  

 

krušna peč pita in pica

 

 

TESTO ZA PICO

 

  • 300 g sveže mlete moke (pira)

 

  • 1 čajna žlička soli

 

  • 4 žlice olja

 

  • 1 1/2 čajne žličke suhega kvasa

 

  • 1,5 dcl tople vode

 

  • 1/2 čajne žličke sladkorja

 

 

Suhi kvas zmešajte s toplo vodo in sladkorjem, mešajte da se raztopi in da se aktivirajo kvasovke (kvas naraste, začnejo se delati penice kot za kapučino).

 

Moko zmešajte  s soljo in v sredini naredite jamico. Dodajte olje in pripravljen kvas. 

 

Iz sredine ven začnite gnesti testo in ga gnetite toliko časa, da dobite gladko in voljno testo. Navlažite ga z mokro roko in dajte vzhajati na toplo.

 

Ko testo naraste na dvojno velikost, ga oblikujte v majhne pice. Od tukaj naprej sprostite vašo domišljijo in jih nadevajte s tistim, kar vam je všeč. Jaz jih namažem jih s paradižnikovo omako, naribam zelenjavo, posolim, dodam strt česen, mocarelo in origano.

 

Če imate možnost, jo pecite pri zelo visoki temperaturi kratek čas.

 

Dober tek!