Kalčki preprečujejo slabokrvnost

kaljenje semen         kaljenje semen 

 

   kalčki

 

 

Kalčki so res super in naredijo vsako jed nekaj posebnega, čeprav je to le dopoldanska malica v službi. In priprava svežih doma je prav enostavna!

 

Kalčki so polni vitaminov in pridejo najbolj prav takrat, ko nimate na voljo sveže zelenjave v izobilju. Slovijo po tem, da dvigujejo odpornost in preprečujejo slabokrvnost. Za slabokrvne ljudi je značilno, da so pogosto utrujeni, nejevoljni in tudi bolj dovzetni za razne bolezni. Zato jih vključite v svoj jedilnik čim bolj pogosto, spodaj pa si preberite recept, kako si jih pripravite sami.

 

Ne potrebujete nobene posebne opreme, čeprav je v trgovinah na voljo raznovrstna ponudba kalilnikov in posebnih kozarcev. Za lastno porabo bo čisto uporaben kozarec za vlaganje, ali pa rajši pripravite kar dva.

 

Najhitreje boste imeli pripravljene kalčke alfa-alfa (lucerna), ki jih kupite v trgovinah z zdravo prehrano. Sonnentor ima na voljo različna semena za kaljenje, za začetek jaz priporočam lucerno. Kalite samo semena, ki so ekološka in niso tretirana z raznimi kemikalijami (in ne boste imeli kaj dosti od kalčkov).

 

 

Kako začnete?

 

1. V kozarec dajte 1 žlico semen in jih namočite čez noč. Čez kozarec dajte blago, še bolje gazo, v glavnem čim bolj prepustno tkanino, da boste lažje odcedili vodo.

 

2. Zjutraj vodo odlijete in semena sperite. Vso vodo odlijte in kozarec postavite v poševni položaj, da vsa odvečna voda odteče. Semena morajo biti mokra, vendar ne smejo stati v njej.

 

3. Semena spirajte zjutraj in zvečer, dokler ne dobite cel kozarec kalčkov; običajno traja 5 - 7 dni.

 

4. Kalčki tudi ne smejo biti na toplem, temperatura naj bo okrog 20 stopinj, ali še rajši manj (da vam ne splesnijo). Na koncu jih lahko postavite na svetlobo, da še malo ozelenijo.

 

 

Ko so pripravljeni, jih dodajte v solate, smutije, potresite na gotove jedi na krožniku, otroci pa jih najrajši hrustajo kar same! Če vam jih bo kaj ostalo, jih shranite v hladilniku.