Jabolčna rezina brez peke

Sladica, ki je moja najljubša še iz otroških dni in me spominja na praznike. Med temi prazniki je bila tudi pri nas na prazničnem jedilniku. Povrhu vsega ne potrebujemo niti pečice in enostavno lahko naredimo tudi vegansko različico!

 

kuharski receptikuharski recepti

 

Sestavine:

 

  • petit keksi (lahko vzamete tudi običajne maslene piškote)
  • 1 kg olupljenih jabolčnih krhljev
  • 80 – 100g nerafiniranega trsnega sladkorja
  • 80 g koruznega škroba z vanilijo (ali 2 vanilijeva pudinga)
  • cimet
  • 200 ml kreme za stepanje (ali običajne sladke smetane)
  • po želji 4 kapljice eteričnega olja pomaranče
  • rožičeva moka (ali kakav v prahu)

 

V pekač zložim pravokotne kekse. Nato olupim cca 8 jabolk in jih narežem na krhlje ter prelijem z vodo, sladkam, dodam cimet in dam kuhat. Ko so jabolčki kuhani, jih odcedim, jabolčno vodo pa shranim. Kuhane jabolčne krhlje spasiram s paličnim in naložim na kekse. Čez plast jabolk ponovno naložim kekse. Od jabočne vode vzamem cca 8 dcl in vanjo zakuham koruzni škrob, ki sem ga pred tem zmešala s hladno vodo. Mešam, da se zgosti v žele, ki ga prelijem čez kekse. Sladico ohladim, čez premažem s kremo za stepanje, ki sem ji dodala pomarančno eterično olje. Potresem z rožičevo moko in postrežem.