Češnjev kompot za ozimnico

češnje

 

Letos je naša češnja spet polna slastnih sadežev, toliko da jih lahko nekaj shranim za pozimi. Če imate tudi vi kaj češenj "viška", vam priporočam tale recept.

 

Potrebujete:

- 2 kg češenj brez pešk

- 300 g neprečiščenega trsnega sladkorja (oz. kateri sladkor pač uporabljate)

- cimetovo palčko

 

Pri odstranjevanju pešk si lahko pomagate s strojčkom, vendar morate biti pazljivi, saj se peške še vedno kje najdejo. Ročno delo je zamudno, vendar najbolj natančno.

 

Češnje damo v lonec, natočimo toliko vode, da so pokrite, dodamo sladkor in cimetovo palčko. Damo na štedilnik, da zavre.

Medtem pripravimo 8 velikih kozarcev: umijemo jih ter damo v pečico na 120 stopinj C. Češnje naj vrejo 5 minut, nato jih nadevamo v vroče kozarce. Zapremo jih s pokrovčki, pokrijemo s serveti in odejo, da se počasi ohlajajo.

 

Označimo jih z datumom, vendar jih običajno tako hitro zmanjka, da ni bojazni, da bi kakšen kozarec ostal do naslednje sezone.

 

češnjev kompot