Čemažev pesto

čemažev pesto

 

Sezona čemaža je tu: jaz sem ga letos že dvakrat nabirala. Najrajši ga sveže narezanega dodajam jedem na krožniku. Ste vedeli, da je čemaž naravni antibiotik?

Razlogov za njegovo uporabo je nešteto, poln je vitaminov in mineralov, na kratko - je slovensko superživilo.

 

Recept za shranjevanje čemaža

 

Potrebujemo:

  • sveže nabrane čemaževe liste
  • olivno olje
  • oreške (tiste, ki so nam všeč)
  • sol

 

Čemaž nabiramo le, če ga dobro poznamo (vsak list čemaža ima svoj pecelj, tako da jaz nabiram vsak list posebej).

 

Čemaževe liste operemo, dobro osušimo in zmeljemo v sekljalniku. Stresemo ga v skledo in zmešamo s poljubnimi oreški, ki jih prej zmeljemo. Lahko izberemo indijske oreške, pinjole, mandlje...Dodamo olivno olje, malo soli, dobro premešamo in nadevamo v dobro očiščene ter suhe kozarčke. Če smo dodali premalo olja, ga dolijemo v kozarčke, ko so že napolnjeni.